Träffa skogsägaren Bertil

Published by klsadmin on

Skogsägaren Bertil Kantola säljer skogen till Krekula & Lauri Såg

”Jag vill att det ska bli något bra av min skog”

Bertil Kantola i Männikkö är en mycket medveten och engagerad skogsägare. För honom är det viktigt att varken skogen eller virket lämnas åt slumpen.

– Jag vill se rejäla timmerstockar som gärna blir byggnader eller möbler. Resultatet av skogen ska bli något med kvalitet.

Skogen ägs av Bertil och hans systerson och täcker en yta av 125 hektar. Hälften av skogen har gått i arv i 80 år och hälften har köpts till de senaste fem åren.

Vad tycker du är viktigt som skogsägare?

– Att man sköter sin skog. Jag ser nästan svart när ägarna inte orkar ta hand om skogen och det ser ut som djungelmarker, säger Bertil.

Han känner ett stort ansvar för skogen. Det lärde han sig redan som barn och det har följt honom i alla år.

– Min morfar lärde mig hur man uppträder i skogen och hur viktig den är. Jag har alltid varit i skogen, lagat kojor och arbetat med röjning under semestrar. Jag har jobbat nära skogen i mitt yrke. Livet har varit skogen.

Trogen i generationer

Bertil och hans systerson säljer allt till Krekula & Lauri Såg.

– Motiveringen är långt förtroende. Pappa sålde alltid till Krekula & Lauri, han arbetade även på sågen och vi har alltid kommit överens muntligen. Förtroendet bygger också på sakkunskap och hjälpsamhet, berättar Bertil.

– Jag får alltid goda råd som jag lyssnar på. Bara för att man blir äldre betyder det inte att man blir kunnigare! Ett exempel är förra året då det blåste ner 10 000 tallar för mig och jag fick goda råd hur jag skulle kapa dem med motorsåg vid roten och det blev ett ytterst fint resultat.

Finns ett högre mål

Bertil lägger stor vikt vid helhet och hållbarhet. Det betyder mer än att få ut det maximala värdet på skogen.

– Jag vill inte belasta och förpesta naturen mer än nödvändigt och vill därför inte att lastbilarna kör långt till kusten. Jag vill att allt ska gå lokalt och orten behöver sågverket som industri och arbetsgivare. Känslan, kärleken och ansvaret är viktigare än sista kronan.

Bertils tre bästa tips för en bra skog

  1. Börja när skogen är ung, precis som med barn. Sköt om skogen, var noga med röjning, vårda den ömt.
  2. Tänk ekonomiskt även för ortens bästa. Sälj till närliggande sågar.
  3. Vistas i skogen och lär känna den. Man måste besöka och trivas i skogen för att förstå den.
Categories: Skog