Träffa ett maskinlag

Maskinlaget som kör för Krekula & Lauri Såg: Ulf Tillberg och Birger Hamstig

Entreprenören som gillar fina skogar

I snart 50 år har Ulf Tillberg arbetat i skogen. Tillsammans med sin bror äger han företaget Ulf & Leifs Skogsmaskiner och sköter avverkningsuppdragen åt Krekula & Lauri Såg.

Maskinerna som Ulf och kollegan Birger Hamstig kör är en skördare Komatsu 911.4 och en skotare Ponsse Buffalo. Det finns ytterligare två förare i arbetslaget och gruppen jobbar tvåskift.

Ömsesidigt förtroende

Samarbetet mellan företagen har pågått länge. Det bygger på god erfarenhet, förtroende och bra samspel.

– Det är A och O att jobba med ett duktigt maskinlag. Ulf och hans team gör alltid sitt yttersta. De vet vad som krävs och vi känner oss mycket trygga med dem, betonar Kent Larsson, virkesköpare som har daglig kontakt med Ulf.

– För oss är det viktigt att göra ett ordentligt jobb så att både skogsägaren, Kent som virkesköpare och sågen blir nöjda, säger Ulf Tillberg.

Vet hur det ska vara

Ulf och Birger kör alltid i par. Deras långa erfarenhet är viktig och gör arbetet effektivt, menar Kent Larsson.

– De har förståelsen för hur vi vill ha det, de följer traktdirektiven och är det något som inte stämmer eller är oklart så frågar de eller hanterar det själva.

– Dessutom kör de skonsamt och har bra koll.

Gillar friheten

Ulf Tillberg tycker om sitt arbete.

– Jag trivs med jobbet, 43 år i branschen säger nog allt. Det bästa är friheten och att få styra sina arbetstider, att slippa stämpelklocka. Sen när det är vinter, mörkt och kallt och man behöver serva eller skruva i maskinen kan man undra vad man gett sig in på, skrattar Ulf.

– Det är också roligt att köra där det är fina skogar. Man märker där skogen inte är helt omhändertagen. Där är träden tunnare och skogsägaren har slösat bort sin lönsamhet.

Vad är det bästa med att jobba med Krekula & Lauri Såg?

– Vi känner dem väl och de finns nära. Det kan inte bli bättre. De arbetar med bra skogar och har bra villkor. Om Krekula & Lauri Såg inte skulle finnas i Tärendö skulle det vara dött i byn. Sågen ger många arbetstillfällen även runtomkring, säger Ulf.

Avverkning åt Krekula & Lauri Såg med skördare från Komatsu