Möt klamparen Tosse

Published by klsadmin on

Medarbetare Thor Pettersson, klampare vid Krekula & Lauri Såg

Tosse klampar på jobbet

I sorteringen sker det viktiga arbetet med att klassificera virket. Arbetet är både mekaniserat och datoriserat men ett tränat öga krävs också för att resultatet ska bli rätt.

Thor ”Tosse” Pettersson kommer ursprungligen från Dalstorp, fem mil söder om Borås och har en bakgrund inom plastindustrin. För drygt 15 år sedan tog han ett sabbatsår, gick en fiskeguidesutbildning i Norrbotten och blev kvar. Tosse började arbeta hos Krekula & Lauri Såg första gången redan 2003. Idag är han en av sju klampare som sorterar virket.

Vill ha det perfekt

Bakgrunden inom plastindustrin har medfört känsla för noggrannhet och kvalitet.

– Inom plastindustrin är allt väldigt exakt och jag är tränad att vara så noga som det bara går. Jag vill ha det så perfekt som möjligt. Gör jag ett bra jobb redan i sorteringen desto bättre resultat blir det för både firman och kunderna, förklarar Tosse.

Tosse gick en klamparutbildning via Krekula & Lauri Såg för tio år sedan och har byggt upp en god erfarenhet.

– Man måste ha ett bra öga för att snabbt se och avgöra vad virket kan användas till, vilken kvalitet det har och att det kapas rätt.

Efter att virket passerat Tosse och hans kollegor går det vidare till robotkapningen där virket kapas till rätt längd.

Bred kunskap

Förutom att vara klampare är Tosse skyddsombud och hjälper även till på andra avdelningar på sågen där det behövs, till exempel vid packning, plastning eller med att smörja maskinerna.

Han trivs bra i det norrländska lugnet i Tärendö trots att ursprunget är 150 mil söderut.

– Det finns bra fiskevatten här omkring, jag tycker om mina kollegor och jag gillar när det är omväxlande och flyter på bra i arbetet, säger en nöjd Thor ”Tosse” Pettersson.

Categories: Medarbetare